tisdag, april 01, 2008

Svensk sprit kan endast kokas av svenskar!

Nu när affären angående vin och sprit är klar och det har visat sig att prislappen blev 55 miljarder, något som ingen hade hoppats på. Men det är ändå inte tillräckligt, staten skall tydligen inte bara ansvara för att tillverka sprit utan den skall också ansvara för att svenskarna skall få koka sin sprit själva. Hur kan man få en affär som gör att vi minskar amorteringarna på statsskulden med 2 miljarder (emot 800 miljoner i avkastningen ifrån V&S) att framstå som dålig? Fatta, det går plus VARJE år! Vi slipper amortera mer än vad vi fick ifrån Vin och sprit, detta är pengar som kan användas till annat.

Som vanligt så har SVT hittat ett sätt (förvånad?). De har lyssnat på socialdemokraterna som säger att Pernod kommer stänga ner fabrikerna, spotta på arbetarna och tvinga de anstäldas barn att koka sprit i sina nappflaskor. Jag kan inte ens drömma om vad rubrikerna skulle blivit om affären varit (ett större?) misstag. Men nu har SVT och SR valt att inte rapportera mer om affären för att den blev en succé. Fri television, jag tror inte det.

V&S har drygt 2000 anställda, och om vi skulle använda pengarna för amorteringarna att anställa folk i vården så skulle det betyda runt 2000 personer skulle få jobb. Men tydligen skall staten se till att svensken skall få dricka sprit som svensken fått koka själv.

Varför är vi sådana hycklare? Vi skall inte dricka sprit, men vi skall få in pengar till staten på grund av att folk (dvs inte svenskar) dricker sprit. Socialdemokraterna tycker väl som vanligt att någon annan skall betala notan. Kan någon förklara för mig varför staten skall tilverka sprit?

Etiketter: , ,